Geçen yıl 45 lira olan ayçiçek yağı bu yıl 75 lira olmuş. Seneye 150 olacak, bunlar henüz iyi günler.
Bitcoin falan iyi yatırım da, karnınızı doyurmak için yağ da stoklayın bence.
Adım adım neler oldu?
1. Ayçiçeği tarlalarının yerine kanola ekerek üretimi azalttık. Çiftçi daha iyi para ediyor diye kanola ekmeye başladı.
2. Azalan rekolteyi ithalatla tamamladık. Bizim gibi sivriler bunu saçma bulunca tarım bakanımız “paramız var ki ithal ediyoruz,” dedi. Bununla gurur duydu. Oysa kullandığımız yağın %65’ini dışarıdan alır hale gelmiştik.
3. Malum süreç başlayınca ayçiçeği ithal ettiğimiz ülkelerde de üretim azaldı. Kendilerini korumaya alıp ihracatı azalttılar.
4. Üretici ülkeler ihracata açtıkları az miktarda yağa daha yüksek fiyat çektiler. O esnada paramız da muazzam bir hızla değer kaybedince işler bu duruma geldi. Yani paramız var ki ithal ediyoruz diyenler lisan-ı hal ile paramız yok ki ithal edelim demeye başladılar.
Doğal olarak yağ fiyatları fırladı gitti. Geçen yıl tonu 2.250 TL olan ham ayçiçeğinin fiyatı bugün 4.200 TL. Bir litre yağ için yaklaşık 2.5 kg ayçiçeği gerekiyor ki 5 litre yağ için 12.5 kg yapar, bu da 52.5 TL ham maliyet anlamına geliyor.
Bunun daha yıkanması, sıkımı, işçisi, nakliyesi, firesi gibi maliyetleri var. Siz bugün 75 liraya perakende fiyattan alabiliyorsanız çok şanslısınız.
Önümüzdeki yıl küresel ısınmanın etkisiyle rekoltenin düşmesi, ekstra temizlik çılgınlığıyla hızla tüketilen yeraltı sularının yetersiz kalması gibi nedenleri olacak.
Küresel ısınma yalan değil arkadaşlar, bunun ilk etkilerini tarımda görmeye başladık. En çok kullanılan gıda maddelerinden biri olduğu için ayçiçek yağıyla gördük ilk etkileri. Yakın gelecekte tüm gıda maddelerinde göreceğiz.
Yani seneye ayçiçek yağı 150 liraya dayanırsa çok da şaşırmayın. Korkutulduğumuz şey başka, kapımızdaki gerçek tehlike başka. Asıl bundan korkun.
Ocak 2021, Tekirdağ