İş Dünyası Toplum

Türkiye’nin imajı mı?

Prelude’un konser kaydında tam parçaya girerken Yanni diyor ki, “şimdi arkadaşımız Pedro Eustache, 3.000 yıllık geçmişe sahip bir Ermeni enstrümanı olan ‘düdük’ çalacak.”

Şimdi burada Yanni’ye “ne Ermenisi lan, düdük Türk enstrümanı bi’ kere!” diye çatabilirsiniz. Çatın. Kimse sizi duymayacak.

Çünkü Yanni’nin sadece From the Master konseri bile YouTube’da milyonlarca kez izlenmişken bizim böyle bir sanatçımız yok. Yanni dünyanın her yanında konserler verirken, Ermeni kemancısı Samvel Yervinyan sahnede kemanıyla fırtınalar estirirken biz başka şeyler konuşuyoruz.

Biz öğretmeye değil, dikte etmeye alışmış bir toplumuz. Ancak milli kabul ettiğimiz bir enstrümanı, yemeği, silahı, sporu, veya herhangi bir şeyi sadece “bu bizimdir hey!” diye sahiplenemeyiz. Bunu dünyaya sunacak ustalarımız, markalarımız, sanatçılarımız olmalı. Aksi takdirde dünya piyasalarında yoğurt Yunanistan’a, düdük Ermenistan’a ait olarak kabul görür, biz de bir şey diyemeyiz.

Aynı denizde paylaştığımız adalarda Yunanistan milyonlarca turisti ağırlarken bizim aç gezmemizin bir sebebi var. Aynı deniz, aynı balık, aynı coğrafya, aynı tarih. Peki ne yok? Pazarlama yok.

Devir imaj devri ve Türkiye’nin herhangi bir imajı yok dünyada. Söz sahibi devletler öyle veya böyle bir şekilde kimlik sahibiyken, ABD vandallığı, İtalya tasarımları, Almanya disiplini, Ukrayna kızları, İsviçre zenginliği, Norveç mutluluğuyla tanınırken Türkiye hiçbir şeyiyle tanınmıyor. Çünkü bunların hepsi temelde PR içeren kimlikler ve organize bir pazarlama yetimiz yok bizim.

İmajı olmayan bir ülkenin, kendini ifade etme ihtimali de yok.

Enstrümanlarımızı temsil edecek müzisyenlerimiz, mutfağımızı temsil edecek şeflerimiz, görsel sanatlarımızı temsil edecek sanatçılarımız, edebiyatımızı temsil edecek yazarlarımız, hikayelerimizi anlatacak sinemacılarımız yok.

Uluslararası alanda çıkıp şöyle kütür kütür konuşacak tarihçilerimiz, bilim insanlarımız, entelektüellerimiz de yok.

Bunlar olmadığı için biz de yokuz. Hacmen varız sadece. Dünyanın en güzel coğrafyalarından birini işgal eden 82 milyonluk bir kütleden ibaretiz.

O nedenle çok da şişinmeyin.

Kasım 2019, İstanbul

Bir de şu konular var

Siz ne dersiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.