Zaman zaman yurtdışına özel araçla çıkış konusunda bilgi soranlar oluyor. Eğer rota Avrupa kıtasına yönelikse bu aslında öyle çok büyütülecek bir durum değil. Gerekli bilgileri şu şekilde kısaca paylaşayım.
1. Bakımlı bir araç
Uzun yol yapacağız madem, bakımları yapılmış, güvenli bir araç kullanmamız lazım. Yabancı bir ülkede servis aramak hoş olmaz. Hayat U-Turn gibi değil.
2. Yeşil sigorta
Yani uluslararası trafik sigortası. Neredeyse bütün ülkeler ister bunu. Aylık ücreti 40 euro civarında. Herhangi bir sigorta şirketinde yaptırabilirsiniz. Sınır kapılarındaki Turing kurumu ofislerinde de yaptırabilirsiniz.
3. Uluslararası kasko
Zorunlu olmasa da içinizin rahat etmesi için tavsiye ederim. Sigorta şirketinizi arayarak bir telefonla halledebilirsiniz.
4. Ehliyet
Eskiden uluslararası ehliyet diye bir saçmalık vardı. Böyle kitapçık gibi, her sayfasında ayrı dilde “bu bir ehliyettir” yazan bir evraktı. Artık ehliyetlerimiz uluslararası standartta olduğu için lazım değil. Hoş, eskiden de bir kez soran olmadı bana o belgeyi.
5. Aksesuarlar
Cam filmi, egzoz gibi standart dışı aksesuarlar bazı ülkelerde başınızı ağrıtabilir. Yabancı plakalara bazı polisler toleranslı yaklaşırken bazıları arıza çıkarabiliyor. Norveç’e giderken Almanya’da bir polis arabada kış lastiği var diye üzerime gelmişti zamanında. O nedenle mümkün olduğunca orijinal bir araç daha iyi olur.
6. Araç düzeni
Aracın içini düzenli tutmak sınır kapılarında işinizi kolaylaştırır. Derli toplu bir bagaj tüm polisler için kolaylıktır. Şüpheli bir tavır sergilemezseniz aramazlar bile.
7. Tavır ve davranışlar
Üslup önemli. Heyecanlanmak, fazla kibar veya kaba davranmak tatsızlığa neden olabilir. Olduğunuz gibi davranın. Polise atarlandığı için Moldova’nın kapısından çevrilmiş bir adam olarak söylüyorum bunu.
8. Vinyet
Bazı ülkelerde vinyet zorunluluğu var. Hepsinin satış noktası ve kuralı farklıdır. Onu başka bir yazıda anlatırız.
Hepsi bu kadar. Gördüğünüz gibi hiçbir zorluğu yok. Yolunuz açık olsun.
Aralık 2020, Sofya, Bulgaristan