İş Dünyası Seyahat Toplum

Dünyanın en eski mesleği

Avusturya Alplerinde kaldığım bir haus’un sahipleri hayvancılıkla uğraşıyorlardı. Evin sahibi Klaus 60 yaşında, enteresan bir adam. 20 yaşından itibaren dünyayı gezmiş, 50 yaşındayken hayatının aşkını Dominik Cumhuriyeti’nde bulup evlenmiş, beş yıl da eşiyle dolaşıp köyüne geri dönmüş. Grossglockner Geçidi yakınlarında Fusch diye bir köyde, minik bir haus işletiyor şimdi. Klaus’un hikâyesi uzun.

Bunun bir de ölen abisinin oğlu var, Ludwig. Sabah serinliğinde bahçede Klaus ile kahve içerken çıktı geldi bu. Tanıştık, hayvanların yanından geldiğini söyledi. Bir an şaşırdım, üst baş tertemiz, bu şekilde hayvanlarla nasıl ilgileniyorsun dedim.

Aldığım cevap resmen hayvancılığa bakışımı değiştirdi. Diyor ki arkadaş:

“Ben 30 yaşındayım. Klaus Amcam bizim ailenin arızasıdır ama sülalenin geri kalanı eskiden beri hayvancılıkla uğraşıyor. Ben de başka yere taşınmak yerine bu mesleği devam ettirmeyi seçtim. Bilirsin, medyada hep mesleklerin gelişiminden bahsedilir. Çeşitli meslekler geleceğin mesleği diye pazarlanır. Pilotluk, mühendislik, bilgisayar teknolojileri, vs. Bu mesleklerin hepsi doğar, gelişir, bir süre sonra yok olur.

Hayvancılık ise öyle değildir. Kimse bu işi geleceğin mesleği diye anlatmaz. Fakat insanoğlunun ilk günlerinden beri vardır. Ve dünyanın sonuna kadar da devam edecektir.

Bakmayın aptal veganların saçma sapan konuşmalarına. İnsanoğlunun yaşamında tekstilden gıdaya kadar her zaman var olmuştur hayvancılık.

İnsanlık bu mesleğe muhtaçtır. Pilotlara muhtaç değiliz, bilgisayar mühendislerine de muhtaç değiliz. Onlar yokken de hayat devam ediyordu. Yarın farklı bir teknoloji çıkar, onlara yine ihtiyacımız kalmaz. Ama hayvancılığa, çiftçiliğe muhtacız. İnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biridir hayvancılık.

Ben dünyanın en eski mesleklerinden birini yapıyorum. Geçmişi güçlü, geleceği parlak bir iş bu. Mesleğime saygı göstermek zorundayım.

Hayvancılık yapan bir insanın mutlaka gübreli, pis kıyafetlerle dolaşması gerekmez. Temiz bir çiftçinin ahırı da temiz olur. Hayvanları mutlu olur. Benim sığırlarım mutlu. Bunun en önemli nedeni de mesleğime gösterdiğim saygıdır.”

Senede bir kez canlı hayvan gördüğünde ne yapacağını şaşıran, kurban kesmeye çalışırken eşi dostu doğrayan, sokakları kan gölüne çeviren, sineğin, bokun içinde et parçalayıp kavurma peşine düşen insanlarımızı düşündüm sonra. Mesleği hayvancılık olanları hesaba bile katmıyorum bak.

Oysa kurban kesmek sadece zengine vacip. Temiz olmak ise zengin fakir herkese farz. Bunun ayırdına varamayan cahil Müslümanların marifetlerini seyredeceğiz hafta boyunca.

Kurban bayramınız mübarek olsun. Komşunuzdan, babanızdan, emmoğlundan gördüğünüz gibi değil, dininizin emrettiği gibi yerine getirin vecibelerinizi. Yoksa iş yaş.

Ağustos 2018, Fusch, Avusturya

Bir de şu konular var

Siz ne dersiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.