Sekizinci Kırım Hanı II. İslam Giray’ın saltanatı çok kısa sürmüştü. İlk gençliği Konya’da geçen, burada Osmanlı tarafından yetiştirilen İslam Giray, 1584 yılında III. Sultan Murad tarafından Kırım Hanı tayin edildi.
Daha yılını doldurmadan, yeğeni II. Saadet Giray’ın isyanıyla uğraşmak zorunda kaldı. Fakat Kaptan-ı Derya Uluç Ali Reis ve Özdemiroğlu Osman Paşa “n’oluyor lan orda!” diye Karadeniz’e açılınca, Kırım’dan topukladı Saadet Giray. Osmanlı ordusunun savaşmasına bile gerek kalmadı özetle.
I. İslam Giray’a kadar hutbelerde sadece Kırım hanlarının isimleri okunurken, onun dönemiyle birlikte ilk olarak Osmanlı padişahının, sonra Kırım hanının ismi okunmaya başlandı.
Ancak pek uzun yaşamadı İslam Giray. Tahta oturmasından 4 yıl sonra, 1588 yılında vefat etti.
Cenazesi, Akkerman Kalesi’nde II. Bayezid tarafından yaptırılan caminin bahçesine defnedildi.
Bugün o cami yok. Osmanlı’nın kaleden çekilmesiyle birlikte camiyi yıkmış, çevresini de dümdüz etmişler. Sadece minare kalmış ayakta. Haliyle İslam Giray’ın kabri de yok.
Hani geçmiş nesillere dua ederken denir ya, “nesilleri tükenmiş, isimleri unutulmuş, kabirleri yer ile yeksan olmuş, bize de bir Fatiha yok mu diyenlere” diye, işte onlardan biri İslam Giray Han. Dostlarıyla, askerleriyle birlikte bu yalnız başına dikilen minarenin civarında bir yerlerde yatıyor.
Allah rahmet eylesin.
Haziran 2017, Odessa, Ukrayna