İş Dünyası Siyaset Toplum

Plevne’den S-400’e

19 Temmuz 1877… Tam 142 yıl önce, bugün…

Savaş tarihinde adına marş yazılan tek yenilginin, Plevne Savunması’nın başladığı tarih. 200.000 kişilik Rus ordusuna 40.000 kişilik orduyla direnen, 5.000 kayba karşılık düşmana 20.000 kayıp verdiren Osmanlı ordusunun destan yazmaya başladığı gün.

Silah sanayinin tarihi hakkında ilginç bir yeri vardır bu savaşın.

Plevne’de Ruslar Amerikan – Rus yapımı Berdan ve Çek yapımı Krnka tüfeklerle saldırırken, Osmanlı uzun menzilde İngiliz yapımı Martini, yakın menzilde ise Amerikan yapımı Winchester ile savunma yapıyordu.

Berdan, Krnka ve Martini tek kurşun atan tüfeklerdi. Winchester ise Sultan Abdülaziz’in emriyle Amerika’dan ithal edilip modifiye edilerek “M1866 Turkish Contract Winchester” adını almıştı ve dönemin seri atış teknolojisine sahip olan tek silahıydı.

Bu silah sayesinde üstün ateş gücüne ulaşan Osmanlı ordusu, kaleye yaklaşan Ruslara korkunç kayıplar verdiriyordu.

Savaş bittiğinde Ruslar ne yaptı? Ele geçirdikleri Winchester tüfekleri memleketlerine götürdüler, incelediler ve daha iyi ne yapabiliriz diye düşünerek Mosin-Nagant’ı kurdular. Sonra Voskhod, Kalashnikov, Bazalt derken bugün S400’lere kadar geldiler.

Çünkü dediler ki, “elin adamının silahıyla savaşa gidilmez. Seni başkasıyla çarpıştırır, sana bir silah verirken düşmanına daha iyisini verir, silah aldığın devlet yüzünden kendi savaşını kaybedersin.”

Biz ne yaptık? Hiçbir şey. Amerika’dan silah almaya, onun bunun teknolojisiyle iş yapmaya devam ettik.

Bugün 19 Temmuz. Rusların Osmanlı karşısında, silah teknolojisi yüzünden korkunç kayıplar verdiği savaşın yıl dönümü. Rusların yerli silah üretme kararı almasına neden olan savaşın yıl dönümünde, Rusya’dan satın aldığımız silahların ülkemize girişini kutluyoruz.

O günlerde elimizdeki Winchester tüfekleri Ruslar kadar inceleseydik, bugün S-400 peşinde koşmaz, Rus teknolojisiyle Amerika’ya kafa tutmaya çalışmazdık.

Rusya kazandığı savaştan bile ders aldı, zaferin hızını yavaşlatan silahların teknolojisini inceleyip sanayisini ona göre yönlendirdi. Biz ise savaşı kaybetmemize rağmen nedenini sonucunu incelemedik, emanet teknolojilerle iş yapmaya devam ettik.

İşimiz o yüzden çok zor.

Temmuz 2019, İstanbul

Bir de şu konular var

Siz ne dersiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.