İş Dünyası Siyaset Toplum

Yeni dünyaya hoş geldiniz!

Dünya tarih boyunca pek çok değişim yaşadı. Jeolojide, kültürde, teknolojide birçok değişim kimi zaman yavaş, kimi zaman hızlı yaşandı.

Yavaş geçişler kolaydır. Yavaşça kaynayan kurbağa örneğindeki gibi alışırız yeni düzene.

Bir de hızlı değişimler vardır. Peş peşe iki dünya savaşı ve ortaya çıkan ulus devletler gibi. Bu değişimler sancılıdır. Hem çok kan dökülür hem de yeni düzene alışmak biraz acıtır.

Şimdi de bir hızlı değişimin eşiğindeyiz. Ne kadar kan dökülür bilmem ama epey sancılı olacağı kesin.

Enteresan bir sosyal deneyin kobayları gibiyiz.

Yıllardır tartışılan okulsuz eğitim pat diye girdi hayatımıza. Çocuklar okula gitmiyor ve eğitim bir şekilde devam ediyor. Şimdi hızla, okulsuz eğitim için yeni teknolojiler çıkmalı ortaya. Ve fırtına dindiğinde sağ kalanlar okulsuz eğitimin gayet mantıklı olduğuna inanmalı.

Acaba dediğimiz mesai mefhumu kökten değişti, mesaide bir dakikanın hesabını soran patronlar evden çalışmaya izin vermek zorunda kaldılar. Mesleklerin de boyutu değişecek. Hangi işlerin evden yapılabildiği, hangi işlerin evden yürütülmesi için ne kadar değişime ihtiyaç duyduğu belirlenecek. Ve meslekler bu yönde değişecek.

Herkes bir şekilde uzaktan iletişim kurar ve e-ticarete yönelirse ne olur? Lojistik altyapıları buna ne kadar dayanır? Ne tür yeni teknolojiler gerekir? AVM ve mağaza zincirleri nereye yönlenir? Dev plazalara, iş merkezlerine gerçekten ihtiyaç var mı? Bunları anlayacağız.

Mikroakışkan ve biyometrik çipleri, elektronik dövmeleri, beynimizle kontrol edebildiğimiz cihazları ve tabi hacklenebilir insanları, laboratuvar üretimi sipariş bebekleri tanıyacağız. İlginç olacak.

Normal şartlarda kimse bu deneyleri yapmaya cesaret edemez. Ne eğitim kurumları, ne işletmeler, ne de hükümetler… Fakat kriz zamanında zaman hızla ileri sarılır ve denemeler bir anda gerçekleşir. Halk canının derdine düştüğü için itiraz eden de olmaz.

Bugünlerde acil eylem planı olarak tanıştığımız birçok kavram, bundan sonra kalıcı olarak var olacak dünyamızda. Şekillenecekler, bir ırmak gibi yataklarını açıp varlıklarını sürdürecekler. Biz de alışacağız.

Bildiğimiz her şey değişecek. Yeni dünya düzeni beta versiyon diyelim biz buna.

Merhaba.

Mart 2020, İstanbul

Bir de şu konular var

Yorum (2)
  1. İsmini vermek istemeyen berber :-) 5 seneönce

    Abi hayırlı olsun, çok isabetli bir karar olmuş. Değerli fikirlerini ve tecrübelerini buradan takip ederiz artık.

    Yanıtla
    • admin 5 seneönce

      Çok teşekkür ederim abi, inşallah insanlara faydamız olur.

      Yanıtla

Siz ne dersiniz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.